Nauka brydża

Strona dla wszystkich, którzy kochają brydża i przy okazji chcą podnieść swoje umiejętności, także dla instruktorów szukających sprawdzonych zajęć czy inspiracji. Z czasem zapełnimy ją treścią, której być może potrzebujecie. Znajdą się tutaj zarówno regularne zajęcia dla kilku poziomów nauczania jak i luźne artykuły na każdy brydżowy temat.

In. Fb. Tw. Be. Db. Li.

Szkolenia brydżowe

/ Rozgrywka / manewry / Wyrabianie lew na figury i blotki

Wyrabianie lew na figury i blotki

Tempo i stopery

Wyrabianie lew na niższe figury oraz na blotki to podstawowa umiejętność. Najczęściej taka technika przydaje się przy rozgrywaniu kontraktów w bez atu. Najbardziej liczy się w takich przypadkach konsekwencja w poczynaniach zarówno obrońców jak i rozgrywającego. Ten swego rodzaju wyścig o wyswobodzenie (dawniej używane) czyli wyrobienie niższych figur lub blotek związany jest z tytułowymi pojęciami.

Oto przykład: mamy 9 pewnych lew poza pikami. Aby wziąć 10-tą i 11-stą lewę trzeba oddać na asa i króla pik. Liczy się tutaj tzw. TEMPO (z włoskiego czas inaczej ruch czy posunięcie). Przypuśćmy, że przeciwnik będzie z uporem wistować w kiery. Po wzięciu na K zagra znów w kiera i po oddaniu jeszcze raz w kiera. Kto wygra ten wyścig? Dzięki posiadaniu aż trzech STOPERÓW (ZATRZYMAŃ) w kierach te zawody wygramy pod warunkiem, że ani raz sami nie zagramy kiera tylko skupimy się na niezwłocznym wytrącaniu zatrzymań pikowych przeciwnika. Musimy zatem po wzięciu na figurę kier zagrać pika.

DW109 5432
AKD 432
432 AKD
432 AKD

Prosta arytmetyka

  • ONI mają trzy tempa, aby wytrącić nasze kiery: pierwszy wist, po wzięciu na króla i po dojściu na asa
  • MY mamy trzy stopery (AKD) i potrzebujemy dwa tempa: wytrącenie króla i oddanie na asa pik

CDN…

Komentarze:2

  • Raleigh

    25 czerwca 2020
    odpowiedz

    https://waterfallmagazine.com
    I don’t even know how I finished up here, but I believed this submit was once great.
    I don’t recognize who you’re but certainly
    you are going to a well-known blogger should you aren’t already.
    Cheers!

skomentuj